Ajankohtaista

Sapsalampi – nuoren maanviljelijän silmin

Tällä hetkellä seuratuin Sapsalammilla asuva nuori on varmaankin maajussille morsian -ohjelmasta tutuksi tullut 22-vuotais Aatu Korpi. Soitto tuotantoyhtiöltä tuli toki yllätyksenä vaikka sisarukset ja pari kaveria olivat jo vuosia luvanneet ilmoittaa hänet mukaan ohjelmaan. Itseään rauhallisena mutta hieman yllätyshulluna pitävä Aatu päätti kuitenkin nopeasti että kaikkeahan pitää kokeilla.

Aatu on toiminut isäntänä vanhempiensa Riitta ja Pauli Korven jalanjäljissä tilalla vuodesta 2014 alkaen. Seitsemänlapsisen perheen nuorimpana hänellä oli jo pikkupoikana ajatus, että hän haluaa jatkaa tilan isäntänä. 15-vuotiaana hän sitten ilmoitti, että hän jatkaa tilalla heti kun se on mahdollista. Vanhemmat rakensivat tilasta toimivan ja elinkelpoisen ja näin Aatun oli helppo jatkaa maanviljelystä ja karjanhoitoa tilalla. Myös konekanta oli hyvä joten uusia investointeja ei heti tarvinnut tehdä. Maitotilalla on tällä hetkellä noin 30 lypsävää sekä jonkin verran nuorta karjaa. Peltoa on viljelyksessä yli 100 hehtaaria ja metsää vajaa 50 hehtaaria. Haaveissa nuorella isännällä on uuden asuinrakennuksen rakentaminen ja uusi pihanavetta sekä tilan kasvattaminen niin karjan pääluvun kun pinta-alan suhteen. Lisäksi kesäisin Aatua työllistää urakointi heinä- ja rehupaalien teossa omalla kylällä sekä lähialueilla.

Sapsalampi ja koti ovat aina olleet tärkeitä Aatulle. Ympärillä on rauhallinen ja luonnonläheinen kyläyhteisö, jossa on hyvä yhteishenki. Lähietäisyydellä on hyvä kaveripiiri sekä perhe. Perhe onkin ollut tärkeä apu maatilan töissä. Tosin navettahommat Aatu tekee pääosin yksin mutta apu on tervetullutta muissa tilan erilaisissa töissä. Usean metsästyskoiran omistajana lähellä ovat myös hyvät metsästysmaastot. Lähimaastoista löytyy hirviä, kauriita, peuroja, jäniksiä ja pienpetoja, joita hän käy metsästämässä sekä yksin että veljiensä ja ystäviensä kanssa. Vaikka läheltä löytyy myös Siikinniemen tanssilava niin Aatu myöntää, että lavatanssit ovat jäänee vähemmällä. Mutta sekään ei kuulemma ole pois suljettu ajatus tulevana kesänä nyt kun tiedossa on useammat tanssit uudistetulla rantalavalla. Aatun mukaan ensin hoidetaan kuitenkin työt ja sitten jos ja kun jää vapaa-aikaa on huvin vuoro.

Tulevilta morsianehdokkailta Aatu toivoo hyväksyntää maatilan monipuoliseen ja läpi vuoden kestäviin erilaisiin töihin. Maatilallahan ei ole samanlaisia lomia kuin normaaleissa päivätöissä. Töitä tehdään 24/7 ja kun tulee lomien vuoro Aatu yrittää silloin olla pois kotimaisemista ja nauttia. Toki oma tahto saa ja pitääkin morsianehdokkailla olla eikä ole välttämätöntä jäädä tilalle töihin.

Kyläläisten joukossa ohjelma on otettu vastaan hyvin. Toki väki luultavasti seuraa tarkemmin Aatun arkipäivää ja olemusta mutta se ei nuorta miestä tunnu haittaavan. Ja varmaankin ohjelma kerää tulevan syksynä myös monet Sapsalammin kylän asukkaat televisioiden ääreen kun ohjelmaa aletaan esittää. Eli jäädään mielenkiinnolla odottamaan onko Aatun kainalossa tulevana jouluna oma ”maatalon emäntä”.